BOSCH CMC
Creative Marketing Communications

Onderstaand internetverhaal stond in de Scala-bijlage van Dagblad De Limburger:

27/3/'01 Antifascisme

Zaterdag jongstleden trokken de ‘Bomberjacken und Springerstiefel’ door Kerkrade. Een enorme politiemacht, de politiek, de journalistiek en de plaatselijke bevolking hadden letterlijk en figuurlijk het nakijken. Extreem rechts bereikte haar doel weer eens: aandacht. Het is alom bekend dat het internet de ideale broedplaats is voor rechts-extreme sympathisanten. Het kost niet veel, communiceert snel en makkelijk; is zo lekker anoniem. Maar ook aan de bestrijding wordt de laatste jaren hard gewerkt. Het anti-front wapent zich.

De domeinnaam Heil-Hitler.de is vorig jaar uit het verkeer getrokken. Ook de Nederlandse equivalent kan men niet meer claimen. Daar zijn internationale afspraken over gemaakt. Een Nazi-site of domein verbieden en een provider aanpakken, is wel mogelijk. Echter, steeds vaker blijkt dat dergelijke sites binnen afzienbare tijd toch weer opduiken. Via bijvoorbeeld een buitenlandse provider. Het afgelopen jaar definieerde de Duitse justitie bijna 300 gevallen van ontoelaatbaar rechts-extreem propaganda op het internet. Tot veroordelingen kwam het vrijwel nooit. Aldus valt na te lezen op www.nazis-raus-aus-dem-internet.de. Een initiatief van de linkse Duitse PDS. Sinds augustus vorig jaar bestrijden zij met buttons en banners het zwarte gevaar op het internet (anti-buttons sites zijn er overigens te over). In diezelfde maand startten maar liefst 21 gerenommeerde Duitse kranten en televisiezenders de portal NetzGegenRechts. Een goeie en informatieve verzamelplaats, die met actuele informatie en inhoudelijke voorlichting het wel en wee van het rechtse front te lijf gaat. Zelfs het Bundesamt für Bundesverfassungsschuts – zeg maar de binnenlandse veiligheidsdienst in Duitsland - bestrijdt rechts-extreme internetactiviteiten en licht ook voor. Jawel, ook via hun eigen site. De linkse Anti-Fascistische Actie Nederland organiseerde in Kerkrade de tegendemonstraties.
In Engeland zijn er eveneens tal van anti-initiatieven. Toen de Fransman Jean-Marie Le Pen rond ’92 voor een bezoekje naar Groot-Brittannië kwam, werd de Britse Anti-Nazi League spontaan nieuw leven geblazen. Zij informeren via hun site waar op het Britse eiland actief tegengas geboden wordt. De Duitse equivalent houdt als speerpunt de rechtse NPD nauw in het vizier. Zij timmeren hard aan de weg met de campagne ‘Weg mit der NPD!’. De Franstalige internauten – zoals ze zich zelf noemen - hebben zich verenigt onder de url www.multimania.com/nthines. Aldaar kun je – van tal van tegenacties kennis nemen. Tegen de fascistische radicalisering in Frankrijk, Europa en de rest van de wereld.

Ook in hackersland worden fascisten over het algemeen niet als vrienden beschouwd. En ongetwijfeld wordt er ook vanuit Israël het een en ander tegen extreemrechts op het net ondernomen. Eind vorig jaar ontdekte men daar immers de e-mail-bom tegen de Hezbollah-beweging. Er was zelfs sprake van een nieuwe dimensie: de internetoorlog. En het zal mij niet verwonderen, dat ook de Israëliërs inmiddels heel wat gitzwarte sites - in alle stilte - hebben platgelegd. Zonder dat dat in de media kwam. En misschien is dat nog wel de allerbeste methode.

Marc Bosch

N.B. De content en de links in dit verhaal kunnen natuurlijk na verloop van tijd niet meer actueel zijn...

<TERUG>