BOSCH CMC
Creative Marketing Communications

Onderstaand internetverhaal stond in de Scala-bijlage van Dagblad De Limburger:

16/1/'01 E-vangelisatie

Eind december vorig jaar meldde The Mercury News  dat de Katholieke kerk in de Filippijnen tegenwoordig de grootste internet provider is. `E-vangelization' noemt Monsigneur Pedro C. Quitorio III, de Internetguru van de Katholieke Bisschop Conferentie van de Filippijnen, het internetproject CBCPNet.

Zij hebben de grootste internetbackbone aangelegd en zijn nu druk doende zelfs de kleinste dorpen aan te sluiten op het wereldwijde web. In die plaatsen waar niet eens een telefoonverbinding is, bieden satellietschotels uitkomst. Maar liefst 79 bisdommen en 2.900 Katholieke scholen zijn nu aangesloten; bovendien zijn diverse internetcafés door de kerk ingericht. En uiteraard zijn de internettarieven lager dan die van de commerciële partijen. Iedereen moet kunnen emailen en zich kunnen oriënteren op het wereldomvattende netwerk. Vanzelfsprekend kunnen niet alle sites bezocht worden. Het kost de webmasters wel heel wat moeite om hun netwerk vrij te houden van sex, geweld en gokken. Als men probeert om bijvoorbeeld bij Playboy ‘informatie’ op te halen verschijnt het bericht: “Thank God you were not able to enter that bad site. CBCPNet suggests that you access wholesome sites instead. God Bless You…”

Het Bisdom Roermond is nu dik een jaar actief. Hun site werd vorig jaar geopend tijdens de ‘historische’ nieuwjaarsreceptie. De site is actueel en wordt goed onderhouden. De diverse activiteiten binnen de parochie van bisschop Frans Wiertz en de zijnen worden met regelmaat belicht. Het de bedoeling dat de Roermondse homepage een belangrijke informatiebron wordt voor iedereen die iets over het bisdom wil weten. Sinds recentelijk ook de jongeren. Het jongerenpastoraat verwelkomt de jeugdige bezoekers met de boodschap: “…Het geloof in God is zoiets geweldigs dat je dat niet alleen voor jezelf kunt houden. Waar het hart van vol is, loopt de mond van over…” Dat doet de site van het Bisdom wis en waarachtig. Via de linkssectie is de hele ‘community’ van Roermond tot in Rome te bereiken. Niet alle parochies staan vermeld. Doch via de een kan men redelijk makkelijk bij de ander uitkomen. Wellicht kunnen ook internetcafés bijdragen tot de Rooms-katholieke E-vangelisatie in het Limburgse. Misschien een tip?

Tot slot, via het Kerkenregister.com (jawel, punt-com, men zoekt nog een sponsor) vind je tal van beschrijvingen naar andere, verwante geloofsovertuigingen. Bij de linkssectie van het verwante Bijbelnet.org kun je nagaan of die ook internetvertegenwoordigingen in Limburg hebben.

Marc Bosch
 

N.B. De links in dit verhaal kunnen natuurlijk na verloop van tijd niet meer actueel zijn...

<TERUG>