BOSCH
CMC
Creative Marketing Communications
Onderstaand internetverhaal stond in de Scala-bijlage van Dagblad De Limburger:
30/10/'01 Haloween Volgens de Kelten begon het nieuwe jaar ‘Samhain’ op 1 november. Het einde van het zon- of het lente- en zomerseizoen en het begin van het seizoen van de donkere en koude dagen werd dan uitbundig gevierd. De dag daaraan voorafgaand - de 31e oktober - wordt wereldwijd steevast als de dag van het Halloween-feest betiteld. Met name in de VS, maar ook in Mexico en steeds meer Europa. Net zoals bijvoorbeeld ‘de secretaressedag’ waait ook het Helloween-fenomeen meer en meer vanuit de Verenigde Staten over naar onze contreien. Terug naar Europa dus.
De nacht van 31 oktober is de nacht waarin spoken, zombies en geesten het voor het zeggen hebben. In de States is het tegenwoordig een frivool, carnavalesk familiefeest. Men verkleedt zich als een griezelig spook of monster. Pompoenen worden als gezichten uitgehold en van passend licht voorzien. De kinderen gaan langs de deuren voor 'trick or treat', hetgeen zoveel betekent als "als je me geen snoepje geeft dan sleur ik je uit je huis en zorg ik er voor dat je familie je nooit meer terugziet!" De middenstand in Amerika scoort de laatste jaren met Halloween naar verluidt betere omzetcijfers dan met de Kerst. Het zal dus niet lang meer duren totdat ook in ons land het fenomeen steeds meer de overhand neemt. Gesteund door de commercie. Fopshops en feestwinkels grijpen het feest dankbaar aan om ook buiten het carnaval om de mafste pakken te verkopen en ook de horeca speelt op de ‘nieuwe’ rage dankbaar in. En als de jeugd het oppakt, dan ontstaat er een markt. Het internet staat er bol van. Greetingscards en games, films, feesten, er komt geen eind aan. Van een frivool tot erg morbide.
In het jaar 835 overigens, stelde de Katholieke kerk (Paus Gregorius IV) twee feesten in: Allerzielen en Allerheiligen, op respectievelijk 1 en 2 november. Deze feesten worden vaak in één adem met Halloween genoemd. Doch die traditie is minder diep in de historie verankerd. De Kelten vieren het feest al sinds honderden jaren voor Christus. Ook het Katholieke Sint Maarten-feest wordt wel eens in dit verband opgemerkt. Doch dit feest wordt officieel pas elf dagen later gevierd en wel op 11 november. Het is bij ons geen griezelfeest, maar een feest van goedheid en deemoed. Kinderen gaan op deze dag eveneens met lantaarns langs de deuren en vragen om snoep of fruit. Ontdaan van al dat griezelige gedoe. Sint Maarten wordt overigens niet in heel Nederland gevierd, naar verluidt met name in de zuidelijke en de noordelijke provincies. De opening van het carnavalsseizoen op de 11e van de 11e staat - dacht ik – in het zuiden iets hoger op ieders agenda.Tot slot, elf informatieve links rond deze fenomenen:
www.abhall.com
www.darklinks.com
www.halloweenlinks.com
halloween.phillyburbs.com
www.halloween-europe.tmfweb.nl
www.meertens.knaw.nl/feesten/halloween.html
www.vanderwurp.nl/hall_history.htm
www.heiligen.net/nov/0111.htm
www.boudicca.de/allerheiligen-nl.htm
www.vanharte.nl/kal_sintmaarten.htm
www.pinkelotje.nl/sintmaarten.html
Happy Halloween!Marc Bosch
N.B. De content en de links in dit verhaal kunnen natuurlijk na verloop van tijd niet meer actueel zijn...