BOSCH
CMC
Creative Marketing Communications
Onderstaand internetverhaal stond in de Scala-bijlage van Dagblad De Limburger:
20/11/'01 Kinderpostzegels Heeft u ze al aan de deur gehad? ‘Meneer wilt u kinderpostzegels kopen?’ En ieder jaar weer (sinds meer dan 75 jaar) wordt er naast de deurbel een stickertje geplakt, het aankoopbewijs. Tweehonderdenvijftigduizend kinderen struinen zo heel Nederland af. Zeseneenhalfduizend scholen zetten ze daartoe aan. Bijna 20 miljoen gulden hebben ze vorig jaar opgehaald. Of dit jaar dit record verbroken wordt?
Sinds eind september, begin november zijn ze weer verkrijgbaar. Kinderpostzegels kunt u ook op het postkantoor krijgen en uiteraard ook via het internet bestellen. Maar let op, want de omgeving waarin dat kan, is niet veilig! Normaliter herkent u een ‘secure form’ aan een gesloten ‘slotje’ onder aan uw browser. Bij www.kinderpostzegels.nl blijft die open, en dus laat u uw persoonlijke gegevens, samen met bankrekeningnummer achter, zodat die zo van het net te plukken. Onbegrijpelijk dat daar niet aan gedacht is; volgens mij niet doen dus.
Via deze site wordt verder onder meer het thema ‘Kind & Computer’ toegelicht. Tevens kunt u daar bekijken welke projecten de Stichting zoal ondersteunt. In onze provincie profiteerden daarvan de laatste jaren onder meer projecten in Hoensbroek, Sittard, Grubbenvorst, Maastricht, Beesel, Landgraaf, Vaesrade en in Echt. In totaal ontvingen het afgelopen jaar meer dan duizend projecten voor groepen kwetsbare kinderen of projecten in de jeugdhulp verlening in Nederland en in het buitenland, financiële steun.Volgend jaar vieren we honderdvijftig jaar postzegels in Nederland. De Belgen brachten de eerste postzegel al in 1849 uit, naar Brits voorbeeld. Postzegelverzamelaars zijn actief op het internet. De startpaginavariant filatelie.pagina.nl vermeldt heel wat links. Er is zelfs een heuse organisatie van wereldwijde webmasters op dat gebied: www.pwmo.org. Zij hebben meer dan 1.700 links voor u verzameld. Via tal van beurzen wordt er ‘geruild’ tegen de actuele- of aankoopwaarde. Want echt ruilen gaat natuurlijk niet.
Via het Haarlemse www.postbeeld.com kunt u bijvoorbeeld ‘de waarde’ bepalen aan de hand van koop- en ruilprijzen. De Groningse www.verzamel.com is actief op tal van veilingen. En ook bij het internetmagazine www.filahome.com vindt u onder meer links naar tal van veilingen. De (internet) Postzegelkrant houdt u op de hoogte via www.postzegelen.nl. Een actueel bericht over een aantal handelaren die een kartel vormden, Bid Rigging genaamd, kunt u daar nalezen. Filatelie, is Nederlands oudste en naar verluidt grootste postzegelblad. Hun internetuitgave staat onder deze URL.
De Nederlandse Bond van Filatelisten Verenigingen geeft onder meer per plaats een overzicht van de actieve clubs. De jeugdclubs staan bij www.jeugdfilatelie.nl. Maar veel eigen sites zijn daar niet te vinden. Een meertalig postzegel gerelateerd woordenboek vindt u op www.philaguide.com/nl-edition, naast tal van links naar de schier onuitputtelijke filateliebronnen op het internet.
Maar kijk uit, vervalsers en andere oplichters zijn evenzo op het internet actief. Koop uw postzegels altijd bij een vertrouwd adres, liefst met een garantiecertificaat van een erkend keurmeester. Overigens, heb ik meer informatie daarover niet zo een, twee, drie, via het internet kunnen ontdekken. Veel handelaren zijn ook als keurmeester actief. Internationaal zijn ze veelal bij ‘The International Federation of Stamp Dealers Associations’ aangesloten, kijk maar eens in hun ledenlijst.Mocht u tot slot daar nog niet wijzer worden, kijk dan ook eens bij de Amerikaanse postzegelzoekmachine www.stampsites.com. Zij hebben bijna twintigduizend sites voor u verzameld!
Marc Bosch
N.B. De content en de links in dit verhaal kunnen natuurlijk na verloop van tijd niet meer actueel zijn...