BOSCH CMC
Creative Marketing Communications

Onderstaand internetverhaal stond in de Scala-bijlage van Dagblad De Limburger:

18/12/'01 Webloggers

Het internet is voor velen dé informatiebron bij uitstek. ‘Content’ daar draait het allemaal om. Een site moet als het ware als een moederschoot zijn, een plek waar je graag terugkomt, waar je je thuis voelt, omdat die je aanspreekt en, prikkelt. Enige ervaring in het werken met zoekmachines een vereiste; steeds meer zie je dat ervaren surfers en nerds hun onnavolgbare internetwandelingen op dagboekachtige overzichtspagina’s en nieuwsrubrieken vastleggen, en een geheel eigen community vormen: de webloggers.

Dat de internetter altijd op zoek is naar steun en indexen wordt onderstreept door de successen van www.pagina.nl en www.startpagina.nl. Volgens het laatste overzicht van Multiscope, in de Visiscan van september-oktober 2001, trekken deze 5,1 respectievelijk 4,5 miljoen belangstellenden per maand. Ilse, de Nederlandse zoekmachine, staat op de derde plaats, met zo’n slordige 4,4 miljoen bezoekers. Grappig is dat www.nu.nl op de achtste plaats staat, en honderdduizend bezoekers méér trekt dan de Telegraaf-site met 2,1 miljoen online lezers. Enkel nieuws brengen, volstaat kennelijk niet om in ‘de nationale top’ te belanden. Berichten van de uitgeversbranche dat hun internetavonturen op een lager pitje worden gezet, zijn dan ook niet van de lucht.
De geheel andere kant van de medaille is, dat de ervaren en meer verwende surfers (webloggers) zelf iedere dag op zoek gaan naar obscure informatie, die door de eerder genoemde portals en nieuwssites vaak niet wordt gecoverd. Zij struinen het internet af op zoek naar triviale sites, die creatief zijn en die informatie bieden die je niet één, twee, drie verwacht. Een bonte verzameling webloggers vind je op de startpagina-variant weblog.pagina.nl. Eén van de meest populaire in dat circuit is die van Tonie van Ringelestijn, genaamd Tonie’s kladblok. Herman van Iperen bijvoorbeeld, internetter sinds ’94, doet het ook prima en gaat schuil achter www.zidouta.com. LogJog is sinds september’99 actief; volgens mij vanuit de Roermondse contreien. Elrado met een zeer fraaie site vanuit Maastricht. Helaas is de allereerste Nederlandse weblog Alt 0169 (de ASCII afkorting voor het copyright-tekentje) van Jeroen Bosch niet meer actief sinds deze zomer; wellicht komt hij nog terug. Niets is immers zeker.
Bij de loggers zijn ook alternatieve nieuwsrubrieken zoals ‘Vis in het Net’ bijvoorbeeld populair. Iedere dag brengen zij de meest onzinnige berichten. Over ontploffende Hema-worsten of de borstherkenner in de nieuwste Explorer-versie van Microsoft. Dergelijke verhalen vind je ook op www.unexpected.nl. Er komt geen eind aan.

Tot slot, een van de meest interessante virtuele kunstenaars op het Nederlandse web heet Jogchem Niemandsverdriet. Hij is geniaal. Populair bij de webloggers. Begon eind ’98 aan zijn creatieve internetsite www.nobodyhere.com en heeft deze inmiddels tot méér dan honderd pagina’s uitgebouwd. Deze ‘multimedia-dichter’ heeft het internet technisch helemaal in zijn vingers. Kunst en nieuwe media in optima forma! Oordeel zelf. Hoe dan ook, fijne dagen, surf ze, en vergeet niet de interactieve kerstboom op te zetten: www.xmas4all.net.

Marc Bosch
 

N.B. De content en de links in dit verhaal kunnen natuurlijk na verloop van tijd niet meer actueel zijn...

<TERUG>