BOSCH CMC
Creative Marketing Communications

Onderstaand internetverhaal stond in de Scala-bijlage van Dagblad De Limburger:

04/9/'01 Wijnmaand

September wijnmaand? Nee toch! Herfstmaand, ja dat is wel terug te vinden. Bij de weerspreuken bijvoorbeeld, via www.weeramateur.nl wordt de maand oktober als De Wijnmaand gekwalificeerd: ‘Oktober geeft ons wijn en zonnige dagen, maar ook jicht en andere plagen.’ Toch openden jongstleden zaterdag al enkele wijngaarden hun deuren. Bij lange na niet allemaal. Echter eind september doen er meer mee.

Want op zondag 30 september start de officiële Nationale Wijnweek bij negentien van de plusminus tachtig, negentig Nederlandse wijngaarden. Aldus de informatieve website www.wijnbouw.nl van het Wijngaardeniersgilde. Slechts drie van de plusminus veertig Limburgse wijnverbouwers doen dan aan die open-wijn-deur-dagen mee. U kunt dan naar het Noordlimburgse Helden naar Domaine d'Elkandré. In Midden-Limburg naar de Wijngaard Grasbroek in Guttecoven (nabij Sittard, zij hebben helaas geen site). En in het zuiden kunt u op bezoek bij de familie Wiertz van het Ubachbergse Wijngoed Fromberg. De vlakbij gelegen Wittemer Wijngaard Wahlwiller organiseert trouwens één week eerder al - op zondag 23 september - zelf een wijnfeest.
Hoe dan ook, de laatste dertig jaar ‘boomt’ het in de Limburgse wijngaarden-business. Ieder jaar weer komen er nieuwe initiatieven bij. Niet alleen in het heuvelland, steeds meer in het Noord-Limburgse en in de rest van Nederland. Begin dit jaar bijvoorbeeld, werden de eerste stokken geplaatst op Reuverse Landgoed Roozendael. Hun eerste en bescheiden oogst wordt pas in 2003 verwacht. De familie Hulst van de Maastrichtse Apostelhoeve exploiteert één van de oudste en wellicht ook wel de bekendste wijngaard van Nederland. Sinds 1970 zijn zij actief. Wijngaard Slavante is naar verluidt de oudste, begonnen in 1967, maar helaas nog niet met een eigen site actief.
Witte wijnen zijn overigens het populairst in onze regionen; dat heeft alles met het aantal zonne-uren te maken. Het vlakbij gelegen Château Neercanne zegt de noordelijkste rode wijn van Europa te verbouwen, onder leiding van Peter Harkema, een echte Pinot Noir. De wijnbouw-bizz in België is naar verluidt geringer qua omvang. Maar er zijn wel twee officieel erkende appellations-gebieden (A.O.C.): Hageland en Haspengouw. In de Belgische provincie Limburg bijvoorbeeld creëerde de Nederlands-Limburgse horeca-tycoon Jaap van Rennes een maar liefst 18 hectare groot Wijnkasteel Genoels-Elderen. Met ook onder meer een rode pinot noir.

Via de eerdergenoemde wijnbouw-site, via De Wijnhoek - ook al zijn bij deze sites bij lange na niet alle links geinventariseerd - of via het Wijninformatiecentrum, vindt u heel wat achtergrondinformatie en diverse lijsten met wijngaarden, ook in onze regionen. Daar kunt u de komende maanden ongetwijfeld terecht voor een open dag, of om uw voorraad aan te vullen en wellicht ook, om aan de pluk 2001 deel te nemen.

Marc Bosch
 

N.B. De content en de links in dit verhaal kunnen natuurlijk na verloop van tijd niet meer actueel zijn...

<TERUG>