DE TELL SAGE EN HET LIMBURGSE DORP ELSLOO
balk-boven.GIF (12492 bytes)
Zoals bekend is, zou de geschiedenis van Willem Tell, de held van Zwitserland, niet op geschiedkundige gronden rusten, maar haar oorsprong danken aan een sage, die door Saxo Crammaticus opgenomen werd in zijn Historia Danica en door de Noormannen naar Zwitserland is overgebracht. Ziehier hoe Dr. de Witt Huberts deze emigratie in een opstel geplaatst in het Tijdschrift voor Geschiedenis, 4e jrg., afl. 3, pag. 177, tracht begrijpelijk te maken.
Vraagt men hoe deze Noorse legende in Zwitserland is gekomen, dan moet men teruggaan tot in de tijd van de Noormannen, toen deze België en het noorden van Frankrijk overstroomden. Wij weten, dat in de eerste helft van de negende eeuw verscheidene delen van ons land in handen van deze zeerovers gevallen waren, en zij er hun vaste woonplaats van maakten. Zij woonde onder andere in de buurt van Maastricht een plek, welke zij Hasloo (Hazelaarsplaats) noemde, en waar men tegenwoordig het dorp Elsloo vindt. Toen keizer Arnulf van Karinthië in 891 in de bloedige slag van Leuven, de Noormannen onder hun hertog Godfried versloeg, en ze met grote verliezen het land uitdreef, vluchtte een gedeelte zuidwaarts en trok door het Rijndal tot in Zwitserland. Daar vestigde de Noormannen uit Hasloo zich in een dal, dat zij als een herinnering aan hun oude woonplaats Hasleydal noemden, zij bleven daar wonen en hielden zich in het begin afgezonderd van de hun omringende bevolking, waarom sommigen nog een verschil in het uiterlijk tussen de bewoners van het Hasleydal en andere Zwitsers menen te kunnen zien is hiermee verklaard, en toen zij zich later met hun buren verbroederden, brachten zij hun legenden en gebruiken aldus in het land van Tell over.
Volgens deze redenering zou de romantische geschiedenis van Tell uit het Noorden, over Limburg, naar Zwitserland zijn overgebracht en het verblijf van de Noormannen te Elsloo op de Maas zou die lieden zo aangenaam zijn geweest, dat zij ter ere en gedachtenis daarvan een van de mooiste bergstreken van hun nieuw vaderland naar Elsloo zouden hebben genoemd.
In hoeverre deze legende boven die van de Zwitserse Tell ons geloof verdient, weten wij niet.
DREAMWORLD™
balk-onder.GIF (12494 bytes)