Brouwproces
Hop (latijnse naam Humulus Lupulus)
Een van de basiselementen van bier zijnn de granen, het meest gebruikte graan is gerst (vandaar ook de term gerstenat).
Gerst bestaat uit 60 tot 65% uit zetmeel en geeft daardoor aan het bier een zacht zoete smaak, daarnaast levert gerst ten opzichte van andere granen een hoog gehalte enzymen, die het zetmeel doet afbreken.
Tevens wordt ook tarwe vaak gebruikt voor speciaalbieren zoals bij de duitse weizenbieren, belgische witbieren, Lambieks en andere speciaal bieren.
Een brouwer geeft het bier een smaak door toevoeging van hop en een kruidenmelange die varieerd van bier tot bier.
Verder benodigen we nog gist voor het bier, gist is een eencellig microorganisme. Deze komt overal voor echter zijn er maar een enkele geschikt voor het vergisten van het gerstewater tot bier.
Dan missen nog maar 1 ingredient, maar zonder dit zullen we nooit een biertje kunnen brouwen, dus is dit het belangrijkste van alles en dit is water.
Het proces van bierbrouwen verloopt in verschillende fases we zullen in het nu volgende gedeelte stap voor stap het brouwproces doorlopen, zodat het voor u hopelijk duidelijk wordt hoe u uiteindelijk kunt genieten van een lekker biertje.

Stap 1 : Maischen
Bij het maischen gaat het erom dat de vaste bestandsdelen uiteindelijk in water worden opgelost.
Dit oplossen gebeurt in een beslagkuip, de oplossing van mout, andere granen en water wordt dan het beslag genoemd.
Het beslag wordt nu verwarmd tot een temperatuur van 50 graden Celcius, deze temperatuur wordt even aangehouden, zodat het beslag kan wennen. Hierna wordt de temperatuur verhoogd naar 65 graden Celcius ook deze temperatuur wordt even vastgehouden omdat bij 65 graden zetmeel wordt omgezet naar vergistbare suikers die later het alkoholgehalte van bier grotendeels bepalen.
Hierna wordt het beslag doorverwarmd naar 75 graden Celcius bij deze temperatuur wordt het resterende zetmeel omgezet in niet-vergistbare suikers, deze bepalen de volheid en de zoetheid van het uiteindelijke bier.
De omzetting van zetmeel in suikers gebeurt door verschillende enzymen en de verandering van temperatuur is noodzakelijk omdat het ene enzym zijn werk alleen maar doet bij 65 graden en de andere bij 75 graden.
Stap 2: Klaren
Het nu warme beslag is een troebel mengsel van vloeistof en vaste stoffen. Om deze stoffen te verwijderen moet het worden gefilterd dit kan dat de brouwer een aparte klaringskuip heeft waarin het beslag wordt overgepompt. Maar een dubbele bodem in de beslagkuip is mogelijk. Als de brouwer het beslag uit de kuip laat lopen via de geperforeerde bodem zorgt het nog aanwezig kaf voor een zeer fijn filter waardoor de afvloeiende vloeistof al behoorlijk helder is. Het pak met vliezen dat op de bodem is achtergebleven, wordt besprenkeld met warm water om ook het laatste beetje moutextract door te laten vloeien. Wat dan nog achterblijft, noemt men bostel en dit wordt als veevoeder verkocht. De afgevloeide heldere vloeistof heet vanaf dit moment wort.
Stap 3: Koken
De wort die naar de brouwketel is overgepompt wordt nu gekookt. Het koken geschiedt om de volgende redenen:
1) Het extract is door het spoelen verdund en door het koken kan het wort tot de juiste dichtheid gebracht worden, deze dichtheid geeft de verhouding aan van aanwezige suikers en wordt uitgedrukt in stamwortelgehalte. De aanwezige suikers in de wort van een gemiddelde pilsener bedraagt ongeveer 12gram per 100gram wort.
2) Het volgende aspect van  koken is het doden van de aanwezige bacterien, waardoor het brouwsel wordt gesteriliseerd.

Het toevoegen van de hop gebeurt in verschillende fasen tijdens het kookproces. Hop die toegepast wordt om zijn aromatische eigenschappen zal vaak pas enkele minuten voor het einde van het kookproces worden toegevoegd om niet te veel van dit aroma kwijt te raken. Hop die gebruikt wordt voor de bitterheid wordt aan het begin van het kookproces toegevoegd. De duur van het koken is variabel, maar de meeste brouwsel koken ongeveer anderhalf uur.
 
Stap 4: Filteren
Door dat tijdens het kookproces hop is toegevoegd en doordat tijdens het koken deeiwitten zijn uitgevlokt, dient het wort weer te worden gefilterd. Dit filteren gebeurt door middel van een hopzeef of door een whirlpool. Bij dit laatste laat de brouwer de met grote snelheid in de kuip ronddraaien waardoor de losse deeltjes zich in het midden ophopen, tegelijkertijd loopt de heldere vloeistof aan de buitenkant van dekuip weg. De resterende hop wordt verkocht als kunstmest.
Stap 5: Vergisten