http://www.cuci.nl/~pscheele/ACorner

Pinboardmenu
Peter Scheele
1 december 2002
Je ziet ze bij RISC OS- en bij Windowsgebruikers. De pinboards of snelkoppelingen. Het zijn iconen op de desktop waarmee programma’s gestart of bestanden of mappen geopend kunnen worden. Dat zoiets onder Windows niet zo geavanceerd werkt, kunnen we ons voorstellen, maar onder RISC OS kun je er leuke dingen mee doen. Kijk maar naar deze menustructuur. Achter ieder icoon zit een serie iconen van programma’s, directories of bestanden. Hoe zet je zoiets in elkaar?

We beginnen met nadenken over het menu dat we willen maken. Welke toepassingen gebruik je? Zijn daar categorieën in te vinden? Gebruik je per categorie meer dan een programma of bestand? Hiernaast zie je de indeling die ik gebruik. Bovenin elf categorieën en onderaan twee iconen die ik verderop zal uitleggen.

Verder hebben we een lege directory met de naam Pinboards nodig. Klik daarvoor met de middelste muisknop in een venster van de vaste schijf, kies voor ‘New directory’ en voer de naam in. Open dan het venster van de nieuwe directory.
Pinboardmenu

Menuprogramma met alleen RISC OS
Nu gaan we de zaak vullen. Zet alle iconen van programma’s, bestanden of directories die bij Admin(istratieve toepassingen) horen op het werkblad. Dat doe je door de iconen op te zoeken in diverse vensters en ze dan al slepend met de muis naar de juiste plaats te brengen. En dan druk je temidden van je iconen op de achtergrond op Menu, Save onder de naam Admin en sleep je het bewaaricoon naar de directory Pinboards.
Zet er bij iedere menupagina twee iconen bij: Pinboards en Leeg. Dat doe je door twee keer een lege achtergrond te bewaren, een keer als Pinboards en een keer als Leeg. Het is in het gebruik handig als die twee steeds op dezelfde plaats staan.

Dat kun je nu zo voor iedere menukeuze zo maken, waardoor er steeds meer in de directory Pinboards komt te staan. Vergeet niet iedere keer het scherm leeg te maken door de iconen van het vorige menu weg te halen, behalve Pinboards en Leeg.
Tot slot sleep je alle iconen uit de directory Pinboards op het scherm. Die bewaar je onder de naam Pinboards in de directory Pinboards en klaar is Kees.

Als je het bestand Pinboards nu aanroept tijdens de Boot, krijg je iedere keer het menu op het scherm te staan. Je doet dat onder RISC OS 4 via !Boot, Boot, Run (at start up). Daar sleep je het icoon Pinboards naar toe en de volgende keer staat afbeelding 1 op je scherm. Onder oudere RISC OS-versies moet je zijn achter de Switcher (het icoon van Acorn rechtsonder), daar Menu, Desktop boot en dan OK.

Het onderhoud is wel wat lastig. Steeds als je een icoon in een menu toevoegt, moet je het pinboard onder de juiste naam bewaren. Omdat je daar vrij gemakkelijk vergissingen maakt, is een actuele veiligheidskopie erg handig. Verder is jouw menustructuur niet overdraagbaar op een ander systeem. Dat komt omdat de paden van de programma’s in de pinboardbestanden staan. En die programma’s staan op een ander systeem bijna altijd op een andere plaats. Maar ondanks dat is dit idee erg handig.
Peter Scheele
1 december 2002