http://www.cuci.nl/~pscheele/ACorner

Ontwikkelingen rond Acorn en RiscOs Ltd.
Peter Scheele
8 maart 1999
Een Acorn valt wel ver van de boom

Op donderdag 7 september 1998 werd de Acorn-wereld opgeschrikt door het bericht dat de firma Acorn niet verder zou gaan met de ontwikkeling, productie en distributie van Acorn desktop computers. Ook de ontwikkeling van het nieuwe paradepaardje, de 'Phoebe', zou worden stopgezet.

We zijn nu een half jaar verder en nu lijkt er langzaam duidelijkheid te ontstaan in de nieuwe situatie.
Eerst de oude situatie: Acorn zorgde voor de ontwikkeling, productie en distributie van moederborden, processoren (ARM), systeemkasten en het besturingssysteem (RiscOS). Toepassingssoftware werd verzorgd door derden. En er was een speciale gebruikersorganisatie: de 'Clan'.
Nu wordt de productie en distributie van de RiscPC en A7000 verzorgd door Castle Technology Ltd. onder leiding van Jack Lillington. Kijk ook bij http://www.castle.org.uk.
De ontwikkeling van RiscOS, het besturingssysteem, is terechtgekomen bij RiscOS Ltd, onder leiding van Paul Middleton, te vinden bij http://www.riscos.com. In plaats van de 'Clan' is opgericht de 'RiscOS Foundation' die valt onder RiscOS Ltd. Kijk ook bij http://www.riscos.com. De ontwikkeling van toepassingen ligt nog steeds bij derden.
Het resterende deel van Acorn gaat verder onder de naam Element 14. Die naam verwijst naar het veertiende element uit het periodieke stelsel en dat is silicium, de grondstof voor halfgeleiders en chips.
Hoe nu verder?
Acorn-gebruikers zijn zeer benieuwd naar de verdere ontwikkelingen. Het wordt van groot belang beschouwd dat de nieuwe firma snel en duidelijk een plaats in de markt verwerft. Dat kan door het maken van reclame — Acorn heeft dat zelf nooit gedaan —, maar vooral door nieuwe en vernieuwende producten te lanceren. RiscOs 4, de nieuwe versie van het besturingssysteem, is daar een voorbeeld van, maar ook de ontwikkeling van third party software en RiscOS-systemen door andere fabrikanten als de Mico van http://www.microdigital.co.uk en de Millipede van http://www.millipede.co.uk.

Peter Scheele
8 maart 1999