Elektronische Nieuwsbrievenklik hier voor de recentere nieuwsbriefklik hier voor de oudere nieuwsbrief

 

lente 2001
Elektronische Nieuwsbrief 02

mondzorg op maat

Tandheelkundig Centrum Beek
tandheelkunde:
 Susann Ritter,
Emile Nols, Pierre Voncken

tandprothetiek:
 Ed Houben
implantologie:
Wil Frank

Dit kwartaal:

· wat is acupunctuur?
· wat is ooracupunctuur?
· wanneer wordt acupunctuur toegepast in
  de tandheelkunde?
· tandversieringen
· kronen plaatsen zonder bruggen
· Internet

Deze nieuwsbrief werd verzorgt door: H.I.P.S. Hogenboom Internet Presence Solutions  
lente 2001
Eind vorig jaar werd ons tandartsenteam versterkt door Susann Ritter. Naast tandheelkundige is zij ook gediplomeerd acupuncturist. In deze nieuwsbrief een uitgebreid achtergrondverhaal over het gebruik van acupunctuur in de tandheelkunde. Verder korte informatie over een nieuwe rage: versieringen voor tanden. tevens wijzen wij op een nieuwe techniek waarbij kronen kunnen worden geplaatst zonder plaatsing van bruggen.
  
Acupunctuur

Wat is Acupunctuur?
Het prikkelen van acupunctuurpunten is wellicht de oudste en meest verbreide geneeskunst ter wereld. Door het prikken op exact vastgelegde punten op de huid kunnen storingen in het lichaam verholpen of verminderd worden. Deze acupunctuurpunten liggen op lijnen die men meridianen noemt. Volgens Oud-Chinese opvatting stroomt door deze lijnen de zogenaamde levensenergie met de haar bekende componenten Yin en Yang. Deze belangrijke krachten zijn in het lichaam tegelijkertijd als elkaars tegenpolen actief. Wanneer deze twee krachten met elkaar in perfecte balans zijn kan men spreken van een ideale gezondheidstoestand. Een onbalans voert tot ongezonde situaties. Er zijn verschillende mogelijkheden acupunctuurpunten te beïnvloeden. Prikt men naalden in deze punten dan spreekt men van acupunctuur. tevens kan men deze punten prikkelen met warmte (moxibustie), ultrasoon geluid, laser of door het drukken met de vingertoppen of een stift (de zogenaamde acupressuur).
Als men de meridianen nauwkeuriger bekijkt, dan wordt duidelijk dat men bijvoorbeeld acupunctuurpunten die verder gelegen zijn van een klachtgebied kan gebruiken voor de behandeling. Vaak moet de arts namelijk een gehele meridiaan energetisch stabiliseren om een ziekte of storing effectief aan te pakken. Velen schrikken bij het idee dat naalden in hun huid worden gestoken. De meeste acupunctuurartsen gebruiken echter zeer dunne naalden en dientengevolge is een acupunctuurbehandeling goed te verdragen. De steek met een acupunctuurnaald is bijvoorbeeld vele malen zwakker dan een prik met een injectienaald. Ook kinderen vanaf circa acht jaren kunnen met acupunctuur behandelt worden. Daarvoor gebruikt men superdunne naalden.

Wat is Ooracupunctuur?
De Franse arts Dr. Paul Nogier ontdekte en ontwikkelde circa 40 jaren geleden de zogenaamde ooracupunctuur. Het ooroppervlak is een reflexzone voor alle organen van het lichaam. Het onderzoek van deze reflexzones kan zeer verhelderend zijn over lichamelijke vage klachten elders in het lichaam. Tevens kan men andere plekken in het lichaam opsporen die het genezingsproces vertragen of zelfs verhinderen kunnen. Deze storingshaarden kunnen zelfs door de patiënt geeneens worden opgemerkt, maar ze kunnen zo negatief op het lichaam inwerken, dat men sneller ziek wordt. Een reeds bestaande ziekte zou bijvoorbeeld niet de gelegenheid kunnen krijgen om te genezen.
Voorbeelden van zulke storende plekken, zijn slechte of dode tanden en kiezen, chronische onstekingen van kaak of amandelen enzovoorts. Een grondig onderzoek van de oorreflex zones kan een ontsteking opsporen of zelfs informatie geven van te hoge concentraties zware metalen in het lichaam. Zonder behandeling van deze storingshaarden is een genezing op termijn niet mogelijk. Het onderzoek vindt plaats door het meten van spanningsverschillen aan de huid. Daarbij worden verschillende punten van een orgaan op veranderingen in de elektrische spanning getest. Het (buiten)oor is dus a.h.w. het eigen diagnostisch centrum van ons lichaam. Behandeling vindt dus plaats door het prikken van naalden in het oor en eventueel elders op het lichaam. Alle prikkels die worden geïnitieerd door acupunctuur, worden via de middenhersenen doorgegeven aan het lichaam. Ooracupunctuur bedient zich dus van het natuurlijke besturingssysteem van het lichaam: de hersenen. Vanwege de korte signaalweg tussen het oor en het pijncentrum in de hersenen is ooracupunctuur volgens bevindingen van Chinese, Russische en Duitse onderzoekers uitermate effectief als pijnbehandeling.
  
Wanneer wordt acupunctuur in de tandheelkunde toegepast?
De toepassing van ooracupunctuur bij tandheelkunde gaat terug tot het jaar 1717 als Valsalva voor de eerste keer cauterisatiepunten (plekken die men prikkelt met hitte of koude voorwerpen) op het oor beschrijft als behandelingsmethode tegen kiespijn. In zijn publicatie: De Aure Humana Tractatus gaf hij als aanwijzing tegen kiespijn aan dat de chirurg/ arts de Antitragus (een bepaald deel van het oor) moest aanraken met een verwarmde ijzerstaaf. In de periode van 1850-1900 gaven vele patiënten de voorkeur aan oorcauterisatie om zware kiespijn te vermijden. Ook storingen aan de aangezichtszenuw (neuralgieën) werden al in de 19de eeuw door prikkeling van het oor behandeld. De huidige ooracupunctuur met de door ons gebruikte kaarten van meridianen in het oor danken wij aan het researchwerk van Nogier en Bahrs gedurende de laatste 25 jaren. De elektrische meting (met het puntzoekapparaat) maakt de ooracupunctuur zowel diagnostisch als therapeutisch te allen tijden zinvol. De beste toepassing van acupunctuur in de tandheelkunde is de bestrijding van pijn. Daarbij is de toepassing van acupunctuur niet een alternatief, maar een aanvulling van de conventionele geneeskunde. Ze kan alleen genezen wat functioneel verstoort is; ze kan niet terugdraaien wat door biochemische reacties vernietigd is. Dat betekent bijvoorbeeld dat ze wel kiespijn kan doen afnemen, maar niet het gat in een kies repareren. Acupunctuur helpt de conventionele geneeskunde bij de bestrijding van pijn. Voorwaarde voor het toepassen van acupunctuur is een routinematig tandheelkundig onderzoek eventueel aangevuld met röntgenfoto's.
 
Toepassing in de tandheelkunde
· Als pijnbestrijding
  Voor of tijdens een tandheelkundige behandeling (kiezen trekken,
  tandsteenverwijdering, plaatsing kronen enzovoorts). 
· Als nabehandeling ter verlichting van pijn (na het trekken van kiezen of chirurgische
  ingrepen, bij ontstekingen en zwellingen enzovoorts).
· Therapie bij neuralgie (aangezichtspijn). Acupunctuur kent geen nevenwerkingen bij
  risicopatiënten (als alternatief voor het  geven van anesthesie).
· Psychische ontspanning en behandeling van patiënten met angst.
· Met behulp van accupunctuur ken men concentraties van zware metalen in het
  lichaam aantonen.
 
Succes verzekerd?
De arts kan in de regel niet op basis van een telefonisch of schriftelijk verzoek de kans op succes beoordelen. Daarvoor moet hij eerste een speciaal (acupunctuur) onderzoek doen. Sommige patiënten bemerken direct na de behandeling verlichting; anderen hebben dagen nodig. Meestal heeft men ongeveer vier tot vijf behandelingen in intervallen van een week nodig alvorens men een verbetering constateert. Er zijn patiënten die een soort zweverig gevoel bemerken na een behandeling en bijna iedereen voelt zich na een behandeling zeer ontspannen. Zowel oor- als lichaamsacupunctuur zijn zeer effectieve behandelingswijzen die, indien ze worden uitgevoerd door geschoolde artsen, geen risico's of neveneffecten hebben.

Versieringen voor tanden

Skyce® is een versiering die speciaal ontwikkelt is voor tanden. Hij is verkrijgbaar in blauw en in kristal. De versiering wordt op de tand gelijmd op dezelfde manier als orthodontische brackets. U kent ze wel: de bevestigingsplaatjes voor beugels. Door het gebruik van een adhesief worden uw tanden niet beschadigd en is de behandeling tevens volkomen pijnloos
 
Kronen zonder bruggen


Deze tandvervangingsmethode werkt met ankertjes die zonder operatie op de buurtelementen worden geplaatst. Omdat er geen bruggen hoeven te worden geplaatst vindt er ook geen weefselbeschadiging plaats.
 
Internet
Tandheelkundig Centrum Beek heeft al een tijdje een eigen plek op het Internet. Om ons Nederlands karakter te benadrukken hebben wij onze domeinnamen nu ook een .nl extensie gegeven. U kunt op de volgende URLs (Internet adressen) de site van Tandheelkundig Centrum Beek aantreffen:

http://www.tandheelkundigcentrumbeek.nl
http://www.tandheelkundigcentrumbeek.com
http://www.tpc-edhouben.nl

http://www.tpc-edhouben.com