Drank met een hoog alcoholpercentage, verkregen door destillatie van een zwak alcoholisch mengsel. Over de hele wereld duizenden soorten, onderscheiden naar grondstoffen en bewerking. O.a. wijndestillaten (uit druiven, o.a. cognac en brandewijn), vruchtendestillaten (o.a. calvados uit appel, kirsch uit kersen, slivovitsj uit pruimen), suikerdestillaten (o.a. rum), graandestillaten (o.a. jenever en het verwante gin, vodka, whisky en met kruiden op smaak gebrachte bitters als campari, underberg en beerenburger) en de likeuren, verkregen door een smaakstof uit te trekken met een alcoholconcentraat (o.a. anisette, crème de cacao, apricot brandy, maraschino, citroen- en bessenjenever en kersenbrandewijn).
brandewijn
Destillaat van moutwijn (een vloeistof die verkregen wordt door vergiste moutwort te
destilleren), vandaar dubbel gebrande (gestookte) wijn. De pittige smaak wordt veroorzaakt door
meegestookte perzikpitten e.d. Alcoholgehalte 35-40%.
Departement in Noordwest-Frankrijk, Normandië; 5548 km2, 589.600 inw. Hoofdstad: Caen.
Landbouw en veeteelt, in de kuststrook visserij en toerisme. Bekend is de appelbrandewijn
calvados, gestookt van cider, met een alcoholpercentage van ca. 40%. Winning van ijzererts in de
Ornevallei. Industrie (vooral textiel) in de grotere plaatsen.
Stad in het Westfranse dep. Charente; 19.947 inw. (1992). Centrum van de cognacbereiding met
de kelders van bekende cognachuizen als Hennessy, Martell, Remy Martin, Courvoisier, enz. De
Cognacstreek wordt verdeeld in vijf gebieden: Grande en Petite Champagne, Borderies, Fins
Bois, Bons Bois en Bois Ordinaires. Al deze gebieden leveren witte wijn, waaruit de cognac
gedestilleerd wordt (40 à 45% alcohol), die drie tot vijf of meer jaar moet rijpen op eikehouten
fusten. VSOP betekent Very Superior Old Pale.
Heldere soort sterke drank, gemaakt uit moutwijn, gedestilleerd met aromatische zaden (in ieder
geval de jeneverbes) om een zuiver destillaat te krijgen. Naam kan afgeleid zijn van het Italiaanse
ginepro = jeneverbes. Waarschijnlijk leerden Engelse soldaten in de 17e eeuw in Holland jenever
stoken.
Sterk alcoholhoudende drank (36%), bereid door vergisting van graan, dat tot ontkiemen wordt
gebracht (in water) en vervolgens wordt gedestilleerd. De kenmerkende smaak ontstaat door
aromatiseren met de bessen van de jeneverstruik. Het onderscheid tussen oude en jonge jenever
is geen kwestie van ouderdom, maar berust op een verschil in smaak en bereiding. Sedert de 16e
eeuw in Holland bekend en sindsdien typisch Nederlands.
Sterk alcoholische drank bereid door destillatie van gegiste rietsuikermelasse, suikerrietsap, of -stroop. Wordt hoofdzakelijk bereid in het Caribisch gebied. Men onderscheidt witte rum en
bruine rum (traditioneel in Jamaica vervaardigd). De bruine kleur is afkomstig van de
toegevoegde karamel. Alcoholpercentage 40-75,5%.
Sterke drank verkregen door pruimensap te laten gisten en vervolgens te destilleren.
Specialiteit uit de Balkan, met name Joegoslavië.
Uit Rusland afkomstige brandewijn, gestookt op basis van aardappel- of graanwijn.
Graandestillaat. Men kent verschillende soorten: Schotse whisky (grain whisky, uit gerst en maïs;
malt whisky, voor 100% uit gemoute gerst), Ierse whiskey (uit gerst, maïs en haver) en in de VS:
straight bourbon whiskey (51% rogge, andere granen), straight rye whiskey (minstens 20%
straight bourbon whiskey en de rest pure graanalcohol) en blended whiskey.
Sterke drank, verkregen door destillatie van wijn, waardoor het alcoholgehalte stijgt. In principe
kan elk sap dat suiker bevat vergist worden en vervolgens gedestilleerd. Bekende wijndestillaten
zijn: cognac, aguardiente, uit wijn; kirsch uit kersenwijn; grappa uit druiveschillen; skhou uit
melk.
Terugkeren naar Inhoudsopgave
Laatst bijgewerkt door 17 januari 1997 door René Vek