Verbinding met formule H2O. Kleurloze vloeistof; vormt onmisbaar element voor alle levende organismen als 'bouwstof' en als transport- en oplosmiddel in bloed en celprotoplasma voor allerlei noodzakelijke stoffen. Met kooldioxyde vormt water de grondstof voor de fotosynthese.
Het watergehalte van levende organismen varieert van 98% (kwallen, sommige waterplanten) tot 5% (in droge zaden). De mens bestaat voor ca. 60% uit water.
Veel organismen zijn zozeer aan water gebonden, dat zij daarbuiten niet eens kunnen voortbestaan. Andere hebben zich aangepast aan het leven op het land, maar moeten bijna altijd water opnemen om in leven te kunnen blijven. Alleen sommige woestijnorganismen kunnen het waterverlies zo beperken dat zij uitkomen met het water dat vrijkomt bij de verbranding van voedselstoffen.
drinkwater
Water dat geschikt is voor menselijke consumptie. Veel landen zijn voor hun drinkwater
aangewezen op zoet water dat zich in de ondergrond bevindt. Dit grondwater is echter niet
onuitputtelijk en moet vanaf het aardoppervlak weer worden aangevuld via neerslag of
kunstmatige infiltratie; bovendien zijn de kosten om grondwater te winnen vrij hoog. De meeste
landen betrekken drinkwater dan ook uit meren en rivieren (oppervlaktewater). Drinkwater wordt
in de industrielanden op grote schaal gebruikt als was- en spoelwater, waarvoor het kwalitatief te
goed is. Door het schaarser worden van oppervlakte- of grondwater dat geschikt is te maken als
drinkwater, overweegt men wel eens de aanleg van een tweede waterdistributiesysteem, dat
echter zeer hoge kosten zou vergen. In Nederland loopt het gebruik van drinkwater inmiddels
ook terug. De kwaliteit van het drinkwater kan beïnvloed worden door de keuze van de winplaats
en door waterzuivering; gestreefd wordt naar water waarin het gehalte aan zwevende stoffen zo
klein mogelijk is, de opgeloste bestanddelen niet schadelijk zijn voor de gezondheid en waarvan
de smaak niet is aangetast. De mogelijkheid tot verspreiding van besmettelijke ziekten via het
drinkwater heeft geleid tot de eis dat drinkwater onder alle omstandigheden vrij moet zijn van
ziekteverwekkende organismen. In vroegere tijden, toen men dit nog niet kon garanderen, werden
meer gekookte en/of gegiste vloeistoffen zoals bier en wijn gedronken.
Water uit een natuurlijke bron, dat ten minste 0,1% zouten en gewoonlijk ook ten minste 250
mg/kg kooldioxyde bevat. Samenstelling volkomen afhankelijk van de bron. Aan veel
mineraalwater wordt een geneeskrachtige werking toegeschreven.
Oplossing van kooldioxyde onder druk in water. Wordt met zouten vermengd tot kunstmatig
mineraalwater, met vruchtenessences tot limonades e.d. en als verdunning voor sterke drank.
Terugkeren naar Inhoudsopgave
Laatst bijgewerkt door 17 januari 1997 door René Vek