MOSCATO D' ASTI 1995 VITICOLTORI DELL 'ACQUESE DENOMINAZIONE D' ORIGINE CONTROLLATA E GARANTITA

PIEMONTE

Piemonte, haast een legende wanneer men alleen al de naam uitspreekt.
De geboortestreek van zovele Italiaanse topwijnen, gelegen aan de voet van de Alpen die de wijnranken beschermen tegen de zo gevreesde koude.
Een gebied doorspekt met grote namen zoals Barolo, Barbera, Barbaresco, Dolcetto's 
eigenlijk te veel om op te noemen, allemaal op hun beurt toppers in de Italiaanse wijnwereld.
Zo ook de eigenlijk eerste zoete wijn die zijn intrede doet in onze wijnpakketten.
Gemaakt om feestelijke gelegenheden te vergezellen of als begeleider van een zoet dessert.
Ideaal eigenlijk om een mooi dessert met ijs te doen slagen.
Het is een wijn die een waarlijk voortreffelijke neus heeft, mede dankzij de-muscaat druif die juist door de gebruikte methode om hem zo mooi mousserend te maken optimaal zijn fruit heeft weten te behouden.
Zo is de muscaat-druif, een variant die afkomstig is uit Zuid-Oost Azië, de vitus apiana, ‘de druif die de bijen lokt', een hele reeks synoniemen waard.
Het basisprincipe voor een goede Moscato d'Asti is, het op een zo laag mogelijk houden van de temperatuur van de most, gedurende de gisting.
Hier in Piemonte heeft men de techniek voor het maken van deze Moscato d'Asti's naar een ongekende hoogte gebracht, door eigenlijk van de omslachtige methode champenoise af  te stappen en een eigen methode,
de methode charmat toe te passen.
De moscato-druif wordt geoogst als de optimale rijpheid bereikt is. Onmiddellijk worden de druiven geperst en het sap wordt gecentrifugeerd en gefiltreerd. Vervolgens wordt de onvergiste most bij een temperatuur van
-2°c opgeslagen in gesloten tanks.
Het druivesap wordt op het gewenste moment overgepompt in autoclaves, tanks, waarin onder toevoeging van zuivere gisten en door het manipuleren van de gistingstemperatuur de fermentatie op gang komt.
Het is zoals ik al aangehaald heb een ideale wijn om bij een dessert te schenken, een voorwaarde is er echter aan verbonden, drink hem koud 7-10°c..




	 Op dronk nu 
	 Houdbaar tot 1997


	 Prijs per fles  fl 14,95
	 Bij 12 flessen fl 14,25