CHÂTEAU BIRÉ BORDEAUX SUPÉRIEUR 1993 APPELLATION BORDEAUX SUPÉRIEUR CONTRÔLÉE

BORDEAUX WIJN VAN DE MAAND!!!

Nadat ik vorige aflevering er mee begonnen ben om de geschiedenis van de wijndruif en wijnstok een beetje te belichten, gebruik ik deze aflevering van het wijncollectief om het drinkpatroon der ‘gegoede mensen' eens aan een nader onderzoek te onderwerpen.
Anders dan een uit 1700 beeldende uitspraak van Shakespeare ‘een prachtige, indringende wijn die het bloed doorgeurt nog voor men zeggen kan, wat is dit?', is er weinig bekend over geneugten rondom wijn in de afgelopen eeuwen.
Pas in de 18e eeuw krijgt men belangstelling voor de wijnen uit de Bourgogne. Zowel wit als rood begint in de smaak te geraken en men erkent reeds de karaktertrekken van de verschillende grote gebieden in de Bourgogne. 
Van Savigny zegt men ‘een tere roze wijn', een Nuits wordt omschreven als ‘ wijn voor volgend jaar', er reeds op duidend dat dit de wijnen waren die wat ontwikkeling nodig hadden. Met Nuits wordt bedoeld de wijnen uit de Côtes de Nuits.
Juist ook door de uitvinding, nou ja, de uitvinding van de kurk, het is eigenlijk het weten omgaan met kurk. 
Mede door het gebruik van de kurk is men erachter gekomen dat zuurstof een hele grote rol speelt in het ouderingsproces van wijn.
Sinds de Romeinen bracht wijn zijn hele leven in fusten door.
Men kende wel flessen, maar die waren eigenlijk bedoeld om aan tafel als karaf te dienen.
In de 18e eeuw waren het vooral de rosé wijnen die het wijnbeeld bepaalden, in het begin van de 19e eeuw raakten de rosés uit de mode en de vraag naar rode wijnen groeide.
Er was zelfs een grote voorkeur naar wijnen die diep en 
donker van kleur waren, wijnen die een lange gisting hadden ondergaan.
De wijnen uit de Côtes de Beaune, van nature een iets lichter type wijnen, merkten een flinke prijsdaling.
Het begrip commercie kende men toendertijd ook al.
De ontwikkeling van de kurk en daarmee het begrip de leeftijd en drinkbaarheid in relatie hiermee zelf  redelijk tot goed in handen te kunnen houden, is het duidelijkst zichtbaar geworden in de ontwikkeling van de portfles.
Port was in Engeland tegen het einde van de 17e eeuw mateloos populair. Hier werd dus ook veelvuldig gebruik gemaakt van de nieuwe ontdekking.
In het begin waren de portflessen nogal wat aan de brede kant, zodat de flessen eigenlijk niet liggend bewaard konden blijven maar rechtop bewaard moesten blijven zodat de kurk uitdroogde en de wijn oxydeerde.
Hiervan leerde men dat de kurk niet mocht uitdrogen om de wijn in een zo optimaal mogelijke conditie te houden.
In de loop der jaren kreeg de portfles het model wat hij vandaag de dag nog steeds heeft, eigenlijk is de portfles de bakermat van de hedendaagse wijnfles.
Nog snel terug naar Château Biré, een eerlijke authentiek gemaakte Bordeaux, lekker bij een stuk Gouda......	

	 Op dronk nu
	 Houdbaar tot 1998/2000


	 Prijs per fles   fl     9,45
	 Bij 11 flessen 12e fles gratis !!!