Nieuw!! Video's!! Mr. Bad Day en krabbende aap. Nieuw: telefoongesprek nadat de harddisk verwijderd is door een bedrijf.

Toronto, Ontario, Canada.

Metropolitan Toronto is de grootste stad van Canada met een aantal inwoners van ruim 3 miljoen en het aantal groeit gestaag door. Het aantal inwoners schept een verwachting van een grote, drukke stad. Natuurlijk is dit ook waar, maar ten dele. Toronto is een parkstad met legio parken en zelfs in het downtown gedeelte zijn een aantal parken. Naar Europese  maatstaven zijn deze parken normaal voor de Canadese klein. Voor de grote parken moet je echt wel de stad uit, bijvoorbeeld naar Algonquin Provincial Parc.

De stad Toronto en zijn omliggende suburbs vormen samen Municipality of Metropolitan Toronto, in de volksmond veelal afgekort met Metro. De stad Toronto vormt het hart van Metro hetgeen is opgebouwd uit de steden: Etobicoke, Scarborough, North York, East York en York.

CndflagCn-tower.jpg (13148 bytes)

 

Het gebied rond Toronto is vlak en dat komt ook tot uitdrukking in het uitgespreide van de stad. Het totale gebied van Toronto is zonder te overdrijven groot te noemen. Het lijkt erop dat een onbekende toerist gemakkelijk zou kunnen verdwalen in de stad. Naar mijn mening moet je goed je best om te verdwalen. De infrastuctuur van de wegen is simpel. Er zijn grote noord-zuid en west-oost verbindingen. Het gemakkelijkste is een aantal van deze straten te onthouden en het reizen in de stad is gemakkelijk. De belangrijkste straat in Toronto is Yong street. (spreek uit: Young street). Yong is de grote slagader van de stad en loopt in de noord-zuid richting. De straat begint aan de het Lake Ontario en vervolgt zijn weg gedurende 18 km naar de noordkant van Toronto. Het harte van de stad moet je zoeken tussen Front St (zuiden) en Bloor St (noorden), Spadina Ave (westen) en Jarvis St (oosten).

Wanneer je de stad voor de eerste keer bezoekt kom je ongetwijfeld in dit gebied terecht. Dit moet je zeker doen, want er is voor iedereen wel iets te beleven of te halen. Mijn tip is toch wel ook andere zaken te doen. Ga bijvoorbeeld naar het strand voor een te gekke wandeling of een duik in het meer. Bezoek de alternatieve winkels van de Beaches en je merkt dat dit gedeelte van de stad heel anders is dan downtown.

Beaches-herfst.jpg (4411 bytes)

Bezoek de verschillende wijken van de aparte culturen. Ga  niet alleen naar Chinatown, maar ga ook eens naar de Griekse wijk of Little Italy of Little India. Teveel om op te noemen. Ik hoop dat je de boodschap hebt begrepen. Doe eens wat meer dan de standaard toerist.

Het meest markante gebouw van Toronto is de CN-tower. Het is (nog wel) het hoogste gebouw ter wereld. De CN-tower steekt boven alles en iedereen uit met zijn totale lengte van 546 meter. Primair wordt het gebruikt als communicatiecentrum van radio en tv. De CN-tower vind je in het zuiden van de stad tegen Lake Ontario. Een bezoek aan deze toren is ten zeerste aan te raden. Houd alleen in de zomer rekening met een wachtrij van één uur of meer. Tijdens deze zomerperiode limiteert de CN-tower je tijd die je hebt om van het uitzicht te genieten. Deze is echter wel ruim voldoende. Voor andere tijden tijden van het jaar geldt deze regel niet. Je neemt de lift één verdieping hoger naar een hoogte van 340 meter. Op dit niveau is ook het restaurant gelegen en andere voorzieningen. Voor de echte daredevils is er bepaald gedeelte ingericht waar je over glas loopt op 340 meter hoogte! Heel apart gevoel is dit. Je weet dat het safe is, er kan niets gebeuren, maar dan toch. Wanneer je het gevoel te pakken hebt neem je de lift weer naar de uiteindelijke hoogte van 450 meter. Dit is tevens het hoogste punt wat je als bezoeker te zien krijgt. Adembenemend mooi.

Cn-towerbottom.jpg (5642 bytes)

Ik heb er zelf een aantal keren gestaan en je maakt de volgende dingen mee: je kijkt op landende vliegtuigen van de stadsluchthaven, je kijkt neer op de hoogste wolkenkrabber van Toronto, je staat soms boven de wolken en op heldere dagen kun je de Niagara watervallen zien liggen. De mensen beneden zijn niks anders dan wandelende mieren, auto's krijgen het formaat van kleurrijk rijdende speldnaalden. Ofschoon het best wel druk kan zijn is een bezoek aan de CN-tower absoluut de moeite waard.

BlueJaysway.jpg (7179 bytes)

Je bent toch in de buurt en neem dan meteen een bezoek aan de Skydome. Home of the Blue Jays, gelegen aan de Blue Jays way 1. De heren uit Amsterdam hebben bij het bouwen van de Arena goed naar dit stadion gekeken. De Skydome is naar mening het mooiste stadion ter wereld. Het dak kan er af in drie delen. Alleen dat is al een sensatie om te zien. Om een indruk te geven hoe groot het stadion is: 8 Boeings 747's kunnen in het stadion! Het biedt plaats voor 55.000 bezoekers, natuurlijk allemaal zitplaasten.

 

Skydome-CNtower.jpg (10135 bytes)

 

Een wedstrijd bijwonen van de Blue Jays is een beleving. Alles in de Skydome is tot in de puntjes geregeld, het ziet er tip-top uit. Gelukkig duurt een baseball wedstrijd zo'n 3 1/2 uur. Het eerste uur van je eerste bezoek kijk je alleen maar om je heen, Wanneer je met meerdere mensen gaat moet de volgende, belachelijke regel in acht nemen. Per persoon mag je maximaal twee bier bestellen per bestelling.

 

Een mooi uitzichtpunt van de skyline van Toronto heb je van de Toronto-islands. Het zijn eigenlijk een aantal kleine eilanden die met elkaar zijn verbonden. Een veerbootdienst onderhoudt een druk schema naar de eilanden. Op deze plek ben je uit de drukte van de stad maar nog steeds in de wereldstad Toronto. Een mooie wandeling van zo'n 6 km is  van Hanlan's Point naar Wards Island. Het uitzicht op de stad is schitterend. Skyline-Ward.jpg (14491 bytes)

 

Vervolgens is het een kleine sprong naar Yong St. Een straat waar van alles is te beleven. In de zomer natuurlijk meer dan in de winter, maar het straalt zeker gezelligheid uit. In Yong St is het druk en opschieten is er zeker niet bij. Er zijn een aantal gasten vinden het leuk aan Yong-cruising te doen. Met de auto over Yong, raampjes open waar veel teveel Watt uitdendert. Het schijnt een begrip te zijn in Metro. Er zijn gelukkig leuke dingen te beleven. Houdt je ogen open en geniet van het straatbeeld. Dit is immers gratis en andere zaken in de stad kosten al genoeg geld. Yong St heeft honderden winkels en winkeltjes. De overtreffende trap is het Eaton's Centre. Een waanzinnig groot winkelcentrum, waar alle soorten winkels een aantal keren zijn vertegenwoordigd. Zelfs volgens de Canadese maatstaven is Eaton's Centre groot. Tip om te kopen: CD's, kleding en gymschoenen zijn dingen waar je veel geld op kunt sparen door het daar te kopen. Ofschoon CD's koop je bij Sam the Recordman, schuin tegenover de hoofdingang van Eaton's. Vijf etages vol gepropt met CD's. Ik vermoed dat jou CD die je al jaren zoekt er wel tussen zal zitten.

Yongstreet-Wood.jpg (12850 bytes)

 

Zoals reeds eerder beschreven moet je niet vast blijven plakken in het downtown gedeelte. Ga ook er buiten en verwonder je hoe Toronto ook kan zijn. In het oosten van de stad heb je the Beaches. Heerlijke buurt met het strand natuurlijk. Beachvolleybal, voetbal, baseball gooien, frisbee gooien, je komt het zeker tegen. Muscle beach is er ook, is wel lachen om al die kleerkasten te werken aan het perfecte dope-figuur. Bij the Boardwalk-Inn is het heerlijk eten en drinken. Net achter het strand zijn de winkels van the Beaches. De normale spullen vind je downtown al genoeg. The Beaches heeft allerlei alternatieve artikelen in de aanbieding. Een leuk, gezellig straatbeeld met een heel andere sfeer als downtown. Minder toeristen vooral.

In het noorden van de stad is de Toronto Zoo. Ook de moeite waard, maar meer thrillseeking is Canada's Wonderland,. Het park bestaat voor 80% uit achtbanen in alle variëteiten. Over de kop, achteruit, kurkendraaiers, staand of juist hangend, het is allemaal mogelijk.

De foto's zijn mede geschoten door Geert-Jan Bruinenberg. Meer foto's? Dat is mogelijk. Dan kun je Geert-Jan mailen of naar mij.

Je hebt van mij een aantal mogelijkheden gekregen om een bezoek aan Toronto tot een succes te maken. Wanneer je nog vragen hebt kun je mailen. Of laat even weten wat jij van Toronto vindt.

Toronto is op mijn peetsj nog niet afgelopen! Ga verder met de virtuele rondgang van Toronto. Aan de hand van een kaart van het downtown gedeelte kun je kiezen welk uitzichtpunt je hebt op de bewuste plek. Er zijn 25 foto's en uitzichtpunten verborgen onder de kaart.

Je krijgt hieronder een links die nog meer informatie kunnen bieden over Toronto:

Q-107. Het radiostation van Toronto. Het is mogelijk via een Real player live mee te luisteren.

City TV is everywhere! Bezoek de pagina van de stadstelevisie van Toronto.

The Toronto Blue Jays. Honkbal informatie van de wereldkampioenen uit de jaren 1992 en 1993.

The Toronto Maple Leafs. Al veel vaker wereldkampioen geweest, maar dan ijshockey.

Algemene informatie over Toronto, ook voor hotel, autohuur etc.

Live meekijken naar het verkeer in Toronto, waar staan de files of juist niet.

 

 

Andere reisverslagen.

Niagara Falls, Ontario, Canada

Dahab, Egypte of de fotopagina van Dahab.

Of terug naar home.

Je bent Toronto bezoeker #: