Onze grootouders kenden nog het 'schemeruurtje'. Er werd zolang mogelijk gebruik gemaakt van het afnemende daglicht, alvorens de lamp aan te steken. Dat was de ideale tijd om de zaken van de voorbije dag eens op een rijtje te zetten en je over te geven aan de rust en de stilte. Er bestond geen haast en geen TV, men stond even stil bij zichzelf en door de rust ademde men vanzelf op een natuurlijke wijze in en uit. Ook dit is mediteren.
In de lange wintermaanden kropen de meeste mensen dicht bij het haardvuur en van nature heeft het vlammenspel altijd al een hypnotiserende aantrekkingskracht op mensen uitgeoefend. In het vuur staren was ook een vorm van in evenwicht komen.
Het ligt in de aard van de natuur om steeds het evenwicht te zoeken en aangezien de mens een onderdeel van de natuur is, is het zoeken naar evenwicht ook deel van zijn eigen aard.
Door de technische ontwikkelingen kregen wij de gelegenheid om het natuurlijk ritme van dag en nacht te verstoren en zijn voor deze verleiding bezweken. Daar hangt het prijskaartje van stress en onrust aan. Door eens bij deze zaken stil te staan en het gewoon uit te proberen, kunnen we onze aangeboren behoefte aan evenwicht ontdekken en als vanzelf ontdek je geheel eigen 'meditatie-technieken'.
Er zijn voldoende boeken in de handel, die ons verder kunnen helpen met de kunst van visualisatie en aanvullende ontspanningsoefeningen. De Natuur blijft altijd onze beste leermeester. Door eens bewust te kijken naar alle leven om ons heen ontdekken we ook een heleboel over ons zelf, komen we vanzelf in een mijmertoestand.
Dit zijn allemaal vormen van meditatie en het is simpeler dan U denkt. Feitelijk ligt het binnen ieders handbereik. En we winnen aan rust, de mogelijkheid om gedachten, die in ons hoofd schijnen te blijven rond malen, los te laten zodat er nieuwe gedachten voor in de plaats kunnen komen.