Distro Kuomboka Band logoswil.gif
Distro Kuomboka Band


In het kader van Afrika Roots heeft zaterdag 27 september 1997 de Zambiaanse DISTRO KUOMBOKA BAND het podium van Theater Landgraaf betreden.

dkb3.jpg

Distro betekent "goede tonenwisseling" en kuomboka staat voor "komend uit de wateren" een Zambiaanse ceremonie van de Losi-stam uit West-Zambia.

Distro Kuomboka Band, in 1979 opgericht, begon in 1982 als professionele band in de Zambiaanse hoofdstad Lusaka. In 1983 was de Distro Kuomboka Band voor het eerst te zien op de Zambiaanse TV. Hierna ging het snel bergopwaarts en tourden de muzikanten door heel Zambia en andere Afrikaanse landen.

In september maakt de Distro Kuomboka Band voor het eerst de overstap naar Europa, hun laatste CD "Distro Kuomboka Sounds" volgend, die al enige maanden in Nederland te koop is.

Voor het eerst in Nederland: Distro Kuomboka Band met swingende ongecompliceerde dansmuziek rechtstreeks uit Zambia.


Recentie
In een schitterend uitgedost Theater Landgraaf bestegen 5 Zambianen, de Distro Kuomboka Band, het podium.
Na een leuke opening werd er wat meer traditioneel werk gebracht met wat minder toegankelijke ritmes. Na de pause echter kwam zowel de band als het publiek steeds meer los tot bij het nummer "Zankalewa" de vlam volledig in de pan sloeg en de hele zaal zich overgaf aan de aanstekelijke ritmes.
Deze energieke band met veel showelementen onder aanvoering van Chali Musenge is na beluisteren van hun CD Distro Kuomboka Sounds van 1996 duidelijk muzikaal en vooral vocaal gegroeid. Schitterende samenzang.
Een geslaagde avond voor iedereen.

René Vek

autodkb.gif

Niet mee eens? Laat het mij horen. Ik plaats andere meningen graag op deze pagina erbij.

Nieuwe cd Distro Kuomboka zeer de moeite waard

Vlak voordat DISTRO KUOMBOKA in oktober 1997 terugreisde naar Zambia namen ze in Nederland de CD TWALEBANA op. In mei 1998 verscheen deze cd op de markt. En die cd is een verrassing. Vlotte, dansbare Zambiaanse muziek, live opgenomen in de studio, knalt de speakers uit. Het swingt van de eerste tot de laatste toon. De muziek van DISTRO KUOMBOKA is een cross-over tussen traditionele muziek en Zambiaanse pop (soms lijkt het wel een gevecht tussen ritmes), met muzikale invloeden uit andere delen van midden en zuidelijk Afrika.

De cd telt 12 spetterende nummers die in verschillende Zambiaanse stamtalen gezongen wordt. Terecht dat Q Radio enthousiast is en de cd zelfs tot cd van de week heeft uitgeroepen. Een echte aanrader dus. En wij zien met spanning uit naar de nieuwe tournee die in voorbereiding is voor 1999. Overigens werd DISTRO KUOMBOKA in december 1997 door de National Arts Council of Zambia zelfs uitgeroepen tot een van de drie beste bands in Zambia.

De cd is voorlopig alleen nog verkrijgbaar via:
Serf Krewinkel, telefoon/fax 00 31 (0)43 407 3297
Jeff Wintgens, tel. 00 31 (0)43 325 7897
Stichting Wereldmuziek in Limburg/Rik Dejalle, tel. 00 31 (0)45 532 3357.

Meer informatie? Stuur een e-mail aan vek@cuci.nl - of meld u aan op de mailing list


terug naar de swil homepage