Samar logoswil.gif




Samar


Africa in the pictureAfrica in the picture
16-17 mei
Oost-Afrika
Theater Landgraaf

Samar (Soedan)

Na een abrupt einde van hun optreden tijdens het Landgraaf festival in augustus '97 staat de Soedanese band Samar zaterdag 16 mei 1998 op veelvuldig verzoek weer op het podium van Theater Landgraaf voor een terechte herkansing.

Samar is de band van de Soedanese zanger en aoud (Arabische luit)-speler Hassan Salih. Om zich heen heeft hij gerenommeerde musici verzameld, voormalige bandleden van bekende Soedanese zangers, die hun sporen hebben verdiend als vertolkers van de Soedanese muziek.

Soedan, de brug tussen Afrika en de Arabische wereld, met zijn legendarische en mysterieuze stad Khartoem, heeft door een verleden van burgeroorlogen en militaire regimes de meest geliefde muzikanten verdreven of laten zwijgen. Vandaar dat deze Arabisch en Nubisch beïnvloede Oost-Afrikaanse muziek van Samar getekend is door liefde, heimwee en vaderlandsliefde.

Samar speelt naast eigen composities ook veel traditionele nummers uit alle windstreken van Soedan, nieuw leven ingeblazen door de oorspronkelijke vorm te verwerken in een hedendaagse stijl. Veel nummers gaan over de liefde, een thema waar de huidige Soedanese regering moeite mee heeft, bepaalde nummers zijn zelfs verboden.

Elk nummer met zijn eigen ritme en emotie zal deze avond een boeiende belevenis maken.

Drie nummers van Samar zijn in 1997 uitgebracht op de tweede CD van Stichting Mosaique Vivant die op de avond te koop zal zijn.

Samar:
- Eman Abdelmahmood zang
- Hassan Salih zang, aoud en tambour
- Al Hadi Al Asam accordeon
- Seray Tajadin trompet (ex groep Mohammed Wardi)
- Alzaki Bongo's
- Rico Alberto gitaar
- Maher Jamil basgitaar

Schitterende, zwoele, aangenaam swingende Soedanese muziek, afgewisseld met opzwepende nummers, waarin de accordeon een centrale rol vervult.

Zondag 17 mei


Op zondag 17 maart staat Oost-Afrika verder in the picture.
Tussen 13.00 uur en 17.00 uur kunt u genieten van kunst, literatuur, film, interview en muziek uit en over dit deel van Afrika. Om 13.00 uur wordt er gestart met een muziekdocumentaire over de muziek van Ethiopië die weinig is blootgesteld aan westerse invloeden.

Om za. 14.00 uur wordt Moses Isegawa geïnterviewd door Ben van Melick (Neerlandicus/publicist). Moses Isegawa, een al 7 jaar in Nederland wonende Oegandese schrijver. Zijn autobiografische roman "Abessijnse kronieken" wordt wel de literaire sensatie van dit voorjaar genoemd. (I.s.m. de Openbare bibliotheek Landgraaf).

Om ca. 15.30 zullen de Somalische gebroeders Yussuf Achmed & Kanan Naaji optreden met sprankelende, melodieuze, authentieke Somalische muziek gespeeld op moderne instrumenten (synthesizer).

Tijdens deze middag zal er een workshop "Afrikaanse motieven schilderen op stof en papier" worden gegeven door de Somalische Achmedey en Elly Schoffelen.

RECENTIE


Theater Landgraaf was weer sfeervol ingericht met nieuwe doeken van Elly Schoffelen, het Afrikaans eten gezakt de zaal leeggeruimd en iedereen was er klaar voor.
aipo1.jpg

Samar kwam op en de stemming zat er van het begin af aan meteen goed in. aipo3.jpg
Dit terwijl Samar, door een aanzienlijke personeelswisseling en een beetje zieke aanvoerder, nog niet geweldig op elkaar ingespeeld was. Toch had het publiek duidelijk meer oor naar de Arabisch beïnvloede Soedanese muziek dan de vorige keer in augustus ‘97.

aipo2.jpg Dit keer geen hoofdrol voor Salih (ziek) maar voor de trompettist Seray Tajadin en zeker in de tweede set voor Eman Abdelmahmood. Zij eiste de show voor zich op, niet alleen met haar zangkwaliteiten maar zeker met haar uitstraling. Het was haar eerste optreden maar ze stond er als een ervaren diva. Een andere hoofdrol was er voor het publiek dat met regelmaat dansend goedkeuring ging betuigen aan de muzikanten. De laatste twee nummers werden door beide vocalisten samen gebracht wat een waardige afsluiting opleverde.

Mooi concert maar met nog wat oefenen op naar het grote werk op festival Mundial en Womad Limburg.

samarsign.gif

Op zondag stond er een uitgebreid programma gepland, waarbij het eerste onderdeel (muziekdocumentaire) door technische problemen geen doorgang kon vinden. Het aanwezige publiek vermaakte zich echter toch bij de stands van de bibliotheek en de sieraden.

aipo4.jpgOm 2 uur begon het gesprek van Ben van Melick met niemand minder dan Moses Isegawa. Van Melick bleek goed op de hoogte van Afrikaanse literatuur en leidde een uitstekend en interessant interview. Een geïnteresseerd publiek volgde de vertellingen van Moses waarbij duidelijk werd hoe fictie en werkelijkheid in zijn boek door elkaar lopen. Ook werd aandacht besteed aan het ontstaan van zijn lijvige debuutwerk. Na afloop werd in een gezellige sfeer een hele reeks boeken gesigneerd.

MIsign.gif

aipo5.jpgNu zouden de Schareero brothers moeten opkomen maar door een schutters-défilé dat buiten het theater plaatsvond was er voor hen geen doorkomen aan. Na enige tijd kon het toch van start gaan. Zij brachten hele leuke (met synthesizers) Somalische muziek die niet alleen bij de aanwezige Somalische mensen in het gehoor viel. Door de vertraging konden zij niet de geplande tijd spelen.

aipo6.jpgDe na het interview gestarte workshop “Afrikaanse motieven schilderen” trok zoveel mensen dat de geplaatste tafels de dansruimte beperkten. Ellie Schoffelen wist de workshoppers enthousiast te krijgen waardoor er met passie werd gewerkt en er is menigeen met een waar kunstwerk rijker huiswaarts gekeerd.

Ondanks het mooie weer, de schuttersfeesten en de communiefeesten bleek er toch veel belangstelling voor deze geslaagde “Africa in the picture”.

Meer informatie? Stuur een e-mail aan vek@cuci.nl - of meld u aan op de mailing list


terug naar de vorige Activiteiten pagina
terug naar de swil homepage