SD Malaïka logoswil.gif




SD Malaïka


Africa in the pictureAfrica in the picture


14-15 november 1998
Centraal-Afrika
Theater Landgraaf

SD Malaïka (Congo)

Van alle Afrikaanse muziekstijlen is de Congolese Soukous al vele jaren veruit de populairste; niet alleen in Afrika maar ook in Europa en de Verenigde Staten.
kinsha.jpgIn de jaren '30 en '40 was de Cubaanse Rumba de populairste dansmuziek in het huidige Congo. Met de komst van de elektrische instrumenten werd de basis gelegd voor de Congolese Rumba. Onder invloed van de toenmalige president Mobutu werden de muzikanten aangezet tot het ontwikkelen van een eigen, Zaïrese muziekstijl. Een nieuwe generatie muzikanten, waaronder Papa Wemba en Zaïko Langa Langa, legt eind jaren 60 de basis voor het nieuwe muziektijdperk. De wat gezapige Rumba maakt plaats voor de veel heftigere en rauwere Soukous, zoals de Zaïrese Rumba inmiddels wordt genoemd. Het dansritme wordt flink opgeschroefd en het accent komt steeds meer op gitaren en drums te liggen. Naast Papa Wemba & Viva La Musica en Zaïko Langa Langa zijn Franco & le TPOK Jazz, Choc Stars, Koffi Olomidé, Bozi Boziana & Anti Choc en Diblo Dibalo de belangrijkste exponenten van de nieuwe muziekstijl.

SD Malaïka
sdm.gif Een van de jongere orkesten in opmars is SD MALAÏKA. (Malaïka betekent ‘Engelen’ in het Swahili). De band bestaat uit 10 muzikanten, waaronder 2 danseressen, die grotendeels hun sporen verdiend hebben in gerenommeerde orkesten als Choc Stars, Langa Langa Stars, Viva la Musica van Papa Wemba en Koffi Olomidé. Onder aanvoering van bandleider SD (Sans Divers) zorgt SD MALAÏKA voor een meeslepend en swingend spektakel dat U niet mag missen !!!!!!

Zondag 15 november

Op zondag 15 november staat Centraal-Afrika verder in the picture.
Cinéma et litérature Africaine Tussen 12.00 uur en 17.00 uur
12.00 uur: een muziekdocumentaire uit de serie "Under African Skies" over de Zaïrese/Congolese muziek

van 13.30 tot 14.30 uur neemt Emma Crebolder (1942), dichteres en Afrikaniste, ons mee voor een rondleiding in de rijkdom van de Afrikaanse literatuur. Zij woonde lange tijd in verschillende Afrikaanse landen, is Swahili specialiste en publiceerde enkele dichtbundels. Over "Waar niemand wegen waande" (Prometheus) schreef de pers: "Een fraaie ode aan de Afrikaanse cultuur. Haar taalgebruik is evocatief, helder en ze weet door een goede dosering van de mededelingen spanning op te roepen."
(De Limburger)

filmt.jpgca. 15.00 uur: "La vie est belle", één van de meest bekende en beste speelfilms uit Congo met o.a. Papa Wemba, Pépé Kallé en Tshala Muana. De film zal worden ingeleid door D.M. Kwamungu

Recensie


14 november
De avond begon met een heerlijke maaltijd van Afrikaanse en Sri Lankaanse gerechten. Weliswaar wat laat maar dit kwam omdat Piet pas heel laat hoorde dat hij een maaltijd voor 100 personen moest verzorgen. Nou Piet, petje af. Uitgebreid, veel variatie, goed verzorgt en lekker (en die hete mango chutney viel reuze mee).

Na de gebruikelijke ontruiming van de zaal waarbij veel mensen zich spontaan melden om even mee te helpen was het de beurt aan het muzikale gedeelte.
csd1.jpgcsd2.jpgOok SD Malaïka had wat problemen (veel te laat aangekomen door een file en niet compleet). Soundchecken als onderdeel van het optreden bleek echter een aardige oplossing. Weliswaar is drum, bas en gitaar muzikaal iets te mager voor Soukous waarbij normaal veel gespeeld wordt met muzikale vraag en antwoord spelletjes en tegenritmes maar de show- en dansprestaties maakten dit in ruime mate goed.


Het moest wel even op gang komen, zowel band als publiek, maar na even brak het feest ook echt los.
csd4.jpgDe opzwepende ritmes en dans lieten werkelijk niemand meer stilstaan en zeker niet de ruim aanwezige bezoekers van Afrikaanse origine. Onder aanvoering van Sans Divers werd het publiek werkelijk meegetrokken wat ontaardde in een spectaculair einde waarbij bijna de helft van het publiek op het podium stond te dansen.
Bij dit soort concerten moet je blijven tot het einde.csd3.jpg





15 november
De zondag begon met een muziekdocumentaire over (toen nog) Zaïre. Een interessante documentaire waarbij gelijk duidelijk werd wat de handbewegingen onder het dansen (net nog toegepast) betekenden.
ec.jpgEmma Crebolder wist duidelijk te maken wat de functie van orale literatuur is/was en hoe die langzaam overging in geschreven literatuur. Als je niet op kunt schrijven , maak er dan een lied van zodat je het kunt onthouden en het anderen kunt vertellen. Haar gedichten klonken in Swahili zelfs net iets warmer dan ze al deden in het Nederlands. Een leuke lezing van een interessante schrijfster.br Hierna kwam de speelfilm "La vie est belle". Deze soms doldwaze film met Papa Wemba in de hoofdrol en een bijrol voor de helaas onlangs overleden Pepe Kalle gaf naast muziek en onmogelijke relaties een aardig beeld van het leven in Kinshasa.

Met al was het weer een geslaagd Africa in the Picture weekend met de aankleding verzorgt door Elly Schoffelen en op zondag weer de stand van de openbare bibliotheek Landgraaf met Afrikaanse Literatuur.

René Vek
Niet mee eens? Laat het mij horen. Ik plaats andere meningen graag op deze pagina erbij.


Meer informatie? Stuur een e-mail aan vek@cuci.nl - of meld u aan op de mailing list


terug naar de vorige Activiteiten pagina
terug naar de swil homepage